Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. februar 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Izkoreninjenje pohabljanja ženskih spolovil po vsem svetu

Ob medn. dnevu ničelne strpnosti do pohabljanja ženskih spolovil, ki ga obeležujemo 6. 2., Evropska komisija in visoki predstavnik/podpredsednik ponovno potrjujeta odločno zavezanost Evropske unije izkoreninjenju pohabljanja ženskih spolovil po vsem.

Participation of Josep Borrell Fontelles, High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy and Vice-President of the European Commission, and Maroš Šefčovič, Executive Vice-President of the European Commission, in the 16th…

Pred jutrišnjim mednarodnim dnevom ničelne strpnosti do pohabljanja ženskih spolovil sta Evropska komisija in visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell ponovno potrdila odločno zavezanost EU izkoreninjenju pohabljanja ženskih spolovil po vsem svet:

»Pohabljanje ženskih spolovil je kršitev človekovih pravic in oblika nasilja nad deklicami in ženskami. Jasno je treba poudariti, da se ti postopki ne izvajajo iz medicinskih razlogov. Te prakse ogrožajo življenje deklet, kršijo njihove človekove pravice ter jim povzročajo trajne telesne in duševne travme. Za pohabljanje ženskih spolovil preprosto ni opravičila.

Skupnosti, vlade, organizacije in mednarodni partnerji se morajo združiti, da bi zaščitili človekove pravice, dostojanstvo ter zdravje žensk in deklic. EU bo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji še naprej uporabljala pristop ničelne strpnosti do pohabljanja ženskih spolovil in si prizadevala za svet, v katerem bi vsaka deklica in vsaka ženska živela brez kakršne koli oblike nasilja.«

Več:

Več informacij

Datum objave
5. februar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji