Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. februar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Izobraževanje ne sme čakati

Evropska komisija in države članice EU so se danes kot Ekipa Evropa zavezale, da bodo globalnemu skladu Združenih narodov »Izobraževanje ne sme čakati« namenile 313 milijonov evrov.

Helping children get back to school in conflict-torn Burkina Faso

Gre za doslej največji prispevek temu skladu, ki s takojšnjo in dolgoročno podporo izobraževanju pomaga doseči otroke, ki so jih prizadele krize.

EU in program »Izobraževanje ne sme čakati« spodbujata dostop do visokokakovostnega izobraževanja za otroke, ki so najbolj zapostavljeni, in si prizadevata, da bi naložbe v izobraževanje postale učinkovitejše in trajnejše.

»Evropska unija odločno podpira dostop do vključujočega in kakovostnega izobraževanja v varnem in zaščitnem okolju za vse; ne glede na vse se zavzemamo za izobraževanje. Še naprej bomo tesno sodelovali s programom „Izobraževanje ne sme čakati“ na terenu v nestabilnih in kriznih razmerah,« je poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Financiranje v okviru navedenega programa dopolnjuje drugo podporo EU za spodbujanje kakovostnega izobraževanja za otroke in mlade v izrednih razmerah in dolgotrajnih krizah ter za povečanje odpornosti izobraževalnih sistemov v partnerskih državah. Naložbe iz proračuna EU v izobraževanje v nestabilnih državah bodo tako v obdobju 2021–2027 dosegle 3,2 milijarde evrov.

Več:

Več informacij

Datum objave
16. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji