Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Izobraževanje in usposabljanje odraslih v Evropi

Mreža Evropske komisije za izmenjavo podatkov o izobraževanju Eurydice je objavila poročilo »Izobraževanje in usposabljanje odraslih v Evropi: Oblikovanje vključujočih poti do znanj, spretnosti in kvalifikacij«.

Coronavirus: Solidarity initiatives - Berlin, Germany

Poročilo preučuje obstoječe pristope pri spodbujanju vseživljenjskega učenja, s posebnim poudarkom na politikah in ukrepih, ki podpirajo dostop do izobraževanja odraslim z nizkimi ravnmi znanj, spretnosti in kvalifikacij. Prav tako poročilo vključuje pregled programov izobraževanja in usposabljanja odraslih, ki so financirani iz javnih virov. V poročilo je zajetih 42 sistemov izobraževanja in usposabljanja iz 37 evropskih držav.

»Ta pandemija je pokazala, da veliko odraslih nima ustreznih osnovnih znanj in spretnosti. Še posebej je razkrila velik digitalni razkorak med odraslim prebivalstvom. Ključnega pomena je, da ustvarimo sistematične priložnosti za učenje, ki bodo ljudem omogočile, da v katerem koli življenjskem obdobju izboljšajo svoja znanja in spretnosti. Obravnavati moramo tudi razdrobljenost sektorja izobraževanja odraslih, da bodo lahko odrasli enostavno prehajali med različnimi vrstami in oblikami izobraževanja,« je dejala evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit je dodal, da je za uspešno prilaganje hitro spreminjajočemu se svetu dela treba pozornost in vire osredotočiti na vseživljenjsko učenje. Prav tako je izpostavil, da akcijski načrt evropskega stebra socialnih pravic vključuje ambiciozen cilj, da bi se do leta 2030 vsakoletnega usposabljanja udeležilo vsaj 60 % odraslih.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
9. september 2021