Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. september 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Izogibanje sankcijam EU

Evropska komisija je danes objavila smernice, ki bodo evropskim gospodarskim subjektom pomagale pri opredeljevanju, ocenjevanju in razumevanju tveganj izogibanja sankcijam

Visit of Adina Vălean, European Commissioner, to Romania

Namen smernic je zagotoviti splošen pregled, kaj morajo gospodarski subjekti EU storiti pri izvajanju potrebne skrbnosti pri svojem delu. V skladu s pravom EU morajo namreč gospodarski subjekti EU pri trgovanju s tretjimi državami ravnati s potrebno skrbnostjo, da se zagotovi, da se njihovi poslovni partnerji ne izogibajo sankcijam EU. 

V smernicah so tako opisani zaporedni koraki, ki naj jim gospodarski subjekti EU sledijo pri izvajanju strateških ocen tveganja, pa tudi kako naj izvajajo okrepljen skrbni pregled in  oceno poslovnih partnerjev, transakcij in blaga. Smernice vsebujejo tudi seznam opozorilnih kazalnikov, ki so v pomoč pri opozarjanju gospodarskih subjektov EU na morebitna tveganja, kadar sklenejo poslovni odnos z novim trgovinskim partnerjem ali stranko. 

Primer izogibanja sankcijam je Rusija, ki kljub uvedbi omejevalnih ukrepov s pomočjo vse bolj izpopolnjenih shem in tehnik za izogibanje tem ukrepom poskuša pridobiti blago, ki je predmet sankcij EU.

»Podpora EU Ukrajini je neomajna. Sankcije EU dejansko vplivajo na zmožnost Rusije za vojskovanje, zato Rusija obupno išče načine, kako bi jih lahko zaobšla. Poskusi Rusije, da se izogne sankcijam, so vse bolj zapleteni in nepregledni. Te praktične smernice bodo izvoznikom EU pomagale odkriti opozorilne kazalnike in zmanjšati tveganje izogibanja sankcijam,« je pojasnila evropska komisarka za finančne storitve, finančno stabilnost in unijo kapitalskih trgov Mairead McGuinness.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
7. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji