Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

Izdredna podpora vinarjem in sadjarjem

Evropska komisija je danes sprejela izredne ukrepe v podporo vinskemu sektorju ter sektorju sadja in zelenjave.

Visit of Cecilia Malmström, Member of the EC to France

Podporni ukrepi za vinski sektor vključujejo povečanje podpore za orodja za obvladovanje tveganja, kot so zavarovanje letine in vzajemni skladi, ter podaljšanje že vzpostavljenih ukrepov prožnosti do 15. oktobra 2022. Za sektor sadja in zelenjave bo nadomestilo za podporo organizacijam proizvajalcev, ki se običajno izračuna glede na proizvodno vrednost, izplačano v višini do najmanj 85 % lanske ravni.

Komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je povedal: »Spomladanska pozeba, poplave in vročinski val so letos predstavljali še posebej velik izziv za sektorja vina ter sadja in zelenjave. To je sledilo že tako težkemu letu 2020 zaradi koronavirusne krize. Ti prepotrebni podporni ukrepi bodo ob ukrepih, ki so že bili predlagani za leto 2020 in podaljšani v letu 2021, v teh težkih časih razbremenili proizvajalce v EU.«

Zaradi izzivov brez primere, ki jih je povzročila pandemija COVID-19, je bil maja 2020 sprejet prvi sveženj ukrepov. Te ukrepe je dopolnil drugi sveženj za vinski sektor, sprejet julija 2020.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
6. oktober 2021