Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. oktober 2021

Izvoz EU se je povečal zaradi odločnejšega izvajanja in izvrševanja trgovinskih sporazumov ter pravil mednarodne trgovine

Učinkovito izvajanje in uveljavljanje trgovinskih sporazumov EU in pravil mednarodne trgovine je v letu 2020 prispevalo 5,4 milijarde evrov k izvozu EU. To je dokaz, da se prizadevanja Evropske komisije obrestujejo.

The port of Antwerp

Oprijemljivi rezultati so vidni na področju odprave trgovinskih ovir in nepoštenih trgovinskih praks ter ukrepov na področju trgovine in trajnostnega razvoja. V preteklem letu je Evropska komisija prav tako razvila dodatne pravne instrumente, da bi okrepila zmogljivosti EU za obrambo svojih ključnih interesov in zaščito odprte strateške avtonomije.

Prvo danes objavljeno celovito poročilo Evropske komisije o izvajanju in uveljavljanju trgovinskih sporazumov EU opisuje ukrepe Komisije, ki jih izvaja v tesnem partnerstvu s podjetji v EU, državami članicami in deležniki. Namen ukrepov je ohranjanje odprtosti trgov in zagotavljanje izpolnjevanja zavez s strani trgovinskih partnerjev.

Poročilo pokriva naslednja področja: izkoriščanje vseh priložnostih, ki izhajajo iz trgovinskih sporazumov EU; podpora malim podjetjem pri sprejemanju trgovinskih sporazumov; obravnavanje trgovinskih ovir; uveljavljanje trgovinskih zavez skozi reševanje sporov.

»Pri odločni trgovinski politiki gre za to, da zagotovimo, da naši partnerji spoštujejo svoje mednarodne zaveze ter v tem procesu neposredno podpirajo evropska podjetja in delovna mesta. Kot je razvidno iz tega poročila, na obeh področjih dosegamo resničen napredek. Sedaj imamo glavnega uradnika za trgovinsko skladnost, ki je v celoti osredotočen na uveljavljanje in izvajanje naših trgovinskih sporazumov ter zagotavljanju, da bodo naša mala in srednja podjetja, ki so nepogrešljiva za evropsko gospodarstvo, od naših trgovinskih sporazumov pridobila največje koristi. Kmalu bomo predstavili predloge, s katerimi bomo dodatno branili naše trgovinske interese, in sicer z novim instrumentom za odvračanje od prisilnih ukrepov,« je dejal izvršni podpredsednik in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis.

Več:

Več informacij

Datum objave
27. oktober 2021