Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. oktober 2022Predstavništvo v Sloveniji

Izvrševanje prava EU: zagotavljanje koristi državljanom

Evropska komisija je danes sprejela sporočilo o izvrševanju prava EU, v katerem je predstavila, kako zagotavlja, da sepravo EU spoštuje ter da lahko državljani, državljanke in podjetja uživajo enake pravice po vsej EU.

Justice

Ker se pravo EU pravilno uporablja, lahko ljudje dihajo čistejši zrak, potujejo in delajo kjer koli v EU ter so upravičeni do povračila stroškov za zdravstveno varstvo v tujini.

»Zaradi prava EU je EU takšna, kot je – svobodna, pravična in enakopravna ter gonilna sila bolj zelene, uspešnejše in digitalne Evrope, v kateri se lahko državljani in državljanke počutijo varni in zaščiteni. To bi morala biti pravica vseh Evropejk in Evropejcev, brez izjem. Zato potrebujemo celovito, pametno in strateško izvrševanje prava EU, da bodo lahko Evropejci, Evropejke in podjetja v celoti izkoristili prednosti, ki jih ponuja EU,« je poudarila predsednica Komisije Ursula von der Leyen.

 Pravo EU ima konkreten vpliv na vsakdanje življenje Evropejk in Evropejcev. Zato je izvrševanje prava EU prednostna naloga Komisije. Njena prizadevanja za spodbujanje skladnosti se začnejo v zgodnji fazi, ko se oblikuje in sprejema pravo EU. Komisija tako npr. s praktičnimi smernicami, financiranjem in spremljanjem državam članicam pomaga preprečiti, da sploh pride do kršitev prava EU. Hkrati pa v primeru kršitve prava EU brez oklevanja ukrepa po sodni poti z začetkom postopkov za ugotavljanje kršitev.

Več:

Več informacij

Datum objave
13. oktober 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji