Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. februar 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Javno posvetovanje o nepoštenih trgovinskih praksah v kmetijstvu

Evropska komisija je danes začela javno posvetovanje, v katerem vabi kmete in vse udeležence v verigi preskrbe s kmetijskimi in živilskimi proizvodi, naj delijo stališča o svojih izkušnjah z nepoštenimi trgovinskimi praksami

Javno posvetovanje o nepoštenih trgovinskih praksah v kmetijstvu (Foto: kolaž več fotografij kmetov in kmetic pri različnih kmečkih opravilih, od vožnje traktorja do prebiranja sadja)

Med drugim lahko navedejo, ali so se pred kratkim soočali z nepoštenimi poslovnimi praksami ali pa jim veljavna zakonodaja zagotavlja zadostno zaščito pred gospodarsko močnejšimi kupci.

Vprašalnik, ki je posebej namenjen kmetom in malim dobaviteljem v EU in ki zajema različne faze proizvodnje in distribucije, je mogoče izpolniti do 15. marca letos.

Potem ko je Komisija 22. februarja predstavila možnosti za poenostavitve za zmanjšanje bremena za kmete v EU, si prizadeva tudi za ukrepe za izboljšanje položaja kmetov v prehranski verigi in za izboljšanje boja proti nepoštenim trgovinskim praksam. Komisija bo marca državam članicam predstavila več ukrepov, ki bi lahko obravnavali vprašanja, kot so preglednost trga v vrednostni verigi, izvajanje direktive o nepoštenih poslovnih praksah, proizvodni stroški ali bolj homogen nadzor obstoječih pravil o uvoženih kmetijskih proizvodih.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
27. februar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji