Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. maj 2021

Junija se začenja vrsta prireditev v okviru konference o prihodnosti Evrope

conference_on_the_future_of_europe_web.jpg
© EU
Prihodnji mesec se začenja vrsta prireditev v okviru konference o prihodnosti Evrope. Ustanovno plenarno zasedanje konference bo 19. junija v Strasbourgu s kombinacijo fizične udeležbe in udeležbe na daljavo.

Vključevalo bo predstavitve štirih okroglih miz z evropskimi državljani in državljankami in večjezikovne digitalne platforme, kje se bodo zbirali, analizirali in objavljali prispevki vseh konferenčnih dogodkov.

Podpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica, pristojna za področje demokracije in demografije, je dejala: »Naši državljani in državljanke so v središču konference o prihodnosti Evrope. Ker so oni resnično gibalo tega edinstvenega procesa, bodo njihovi prispevki, zamisli, upanja in sanje bistveni pri oblikovanju vizije za našo unijo. Konferenca zagotavlja nujno potreben prostor, v katerem lahko enakopravno razpravljajo med seboj in s svojimi izvoljenimi predstavniki.«

Vsaka od okroglih miz bo imela po 200 sodelujočih, in sicer vsaj po eno predstavnico in enega predstavnika na državo članico. Sodelujoči bodo izbrani naključno, da se zagotovi reprezentativnost raznolikosti EU v smislu geografskega porekla, spola, starosti, socialno-ekonomskega ozadja in ravni izobrazbe. Tretjina udeležencev in udeleženk posamezne okrogle mize bo starih med 16 in 25 let.

Pred tem bo 17. junija v Lizboni na Portugalskem v okviru konference potekala prireditev za evropske državljane in državljanke, ki jo bo mogoče spremljati v živo prek spleta.

 

Več informacij

Datum objave
27. maj 2021