Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. junij 2023Predstavništvo v Sloveniji

Kakovost vode za ponovno uporabo v kmetijstvu

Danes so začeli v večini EU veljati novi predpisi, ki določajo skupne minimalne zahteve glede kakovosti vode za varno ponovno uporabo očiščene komunalne odpadne vode za namakanje v kmetijstvu.

Safe water
EU

Nova pravila bodo kmetom olajšala uporaba te prakse ter pomagala pri dostopu do več virov varne vode za namakanje, kar je bistveno zaradi ponavljajočih se suš. Prispevala bodo tudi k ohranjanju vodnih virov, ki jih potrebujejo vodni in kopenski ekosistemi. Pravila se bodo uporabljala v vseh državah članicah, razen tistih, ki so se odločile za uporabo klavzule o izvzetju.

»Voda je dragocen vir, ki postaja vse redkejši. Tako kot vse pogosteje ponovno uporabljamo druge materiale in redke proizvode, se lahko komunalna odpadna voda uspešno obdela z razpoložljivimi tehnologijami. To odpira številne možnosti za kmete, ki lahko tako predelano vodo varno uporabljajo za namakanje. S temi novimi standardi lahko potrošniki in kmetje zaupajo v kakovost in varnost kmetijskih proizvodov, ki se namakajo s predelano vodo,« je pojasnil evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginius Sinkevičius.

Čeprav se ponovna uporaba vode v nekaterih državah članicah in drugih delih sveta že uspešno uporablja, se v EU predela in ponovno uporabi le 2,4 % očiščene komunalne odpadne vode. Med državami članicami se ta praksa zelo razlikuje, saj nekatere države članice ponovno uporabijo kar 89 % očiščene odpadne vode, večina pa je uporablja zelo malo ali sploh ne.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
26. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji