Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. marec 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Kazalnik konkurenčnosti regij EU

Evropska komisija je objavila kazalnik konkurenčnosti regij EU.

Kazalnik konkurenčnosti regij EU

Poročilo kaže, da se je regionalna konkurenčnost med letoma 2016 in 2022 v manj razvitih regijah izboljšala, medtem ko so rezultati uspešnosti regij v prehodu bolj mešaniBolj razvite regije so še naprej najuspešnejšeRegije glavnega mesta so skoraj vedno najbolj konkurenčne, vendar je razlika v konkurenčnejših državah članicah manjša.

V konkurenčnejših regijah je BDP na prebivalca višji. V teh regijah imajo ženske boljše okvirne pogoje, zato lahko dosežejo boljše rezultate, hkrati pa je manj mladih žensk, ki niso zaposlene, se ne izobražujejo ali usposabljajo. Konkurenčnejše regije so še posebej privlačne za nove diplomante, saj je tam lažje najti zaposlitev.

Zahodna Slovenija se z indeksom 110,1 (EU27 = 100) med 234 regijami po konkurenčnosti uvršča na 66. mestoVzhodna Slovenija pa z indeksom 98,6 zaseda 111. mesto. Obe regiji od leta 2019 povečujeta konkurenčnost.

Kazalnik regionalne konkurenčnosti, ki je bil vzpostavljen leta 2010 in je objavljen vsaka tri leta, regijam EU omogoča spremljanje in ocenjevanje njihovega razvoja skozi čas in v primerjavi z drugimi regijami. Je pomembno orodje, ki zagotavlja evropski vpogled v konkurenčnost regij na podlagi 68 indikatorjev.

Več:

Več informacij

Datum objave
28. marec 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji