Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. julij 2021

Kodeks ravnanja EU, ki združuje deležnike prehranskega sistema

Strategija „od vil do vilic“: 65 podjetij in združenj se je pridružilo Kodeksu ravnanja EU o odgovornih poslovnih in tržnih praksah v živilskem sektorju.

Kodeks ravnanja EU, ki združuje deležnike prehranskega sistema

Danes je Evropska komisija predstavila še en rezultat strategije »od vil do vilic«. Kodeks ravnanja EU, ki združuje deležnike prehranskega sistema pri sprejemanju zavez za odgovorne poslovne in tržne prakse, predstavlja ključen del prizadevanj EU za povečanje razpoložljivosti in cenovne dostopnosti zdravih in trajnostnih prehranskih izbir, ki bodo pomagale zmanjšati naš skupni okoljski odtis.

»Poskrbeti moramo, da bo naš prehranski sistem trajnosten in to moramo storiti čim prej. Zmanjšati moramo emisije toplogrednih plinov in zaustaviti izgubo biotske raznovrstnosti zaradi proizvodnje hrane ter oblikovati prehranski sistem, ki bo olajšal izbiro zdrave in trajnostne prehrane. Naslavljanje teh okoljskih, zdravstvenih in družbenih izzivov v okviru našega prehranskega sistema, zahteva sodelovanje v celotni prehranski verigi, zato menim, da so spodbudne ambicije deležnikov, ki so že podpisali EU kodeks ravnanja,« je dejal izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Kodeks je bil pripravljen v sodelovanju z združenji in podjetji v EU, prav tako pa so, skupaj s službami Evropske komisije, k pripravi dejavno prispevale mednarodne organizacije, nevladne organizacije, sindikati in trgovinska združenja. Združenja in podjetja v prehranskem sektorju, ki podpišejo kodeks, se zavežejo, da bodo pospešila svoj prispevek k trajnostnemu prehodu.

Več:

Več informacij

Datum objave
5. julij 2021