Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

Kodeks ravnanja glede dezinformacij: Komisija pozdravlja nove potencialne podpisnike ter poziva k pravočasni in temeljiti reviziji

Ob včerajšnjem srečanju podpisnikov kodeksa ravnanja glede dezinformacij se je postopku revizije kodeksa pridružilo osem novih potencialnih podpisnikov. Izrazili so pripravljenost, da sprejmejo zaveze v okviru okrepljene različice kodeksa.

Illustrations on disinformation

Kodeks je prvi takšen okvir na svetu, ki določa zaveze platform in industrije v boju proti dezinformacijam. Revidiran kodeks temelji na smernicah za okrepljen kodeks ravnanja glede dezinformacij, ki jih je Evropska komisija predstavila maja letos, in določajo, na kakšen način je potrebno obstoječi kodeks okrepiti, da se zagotovi odločen odziv na dezinformacije.

Seznam potencialnih novih podpisnikov vključuje video platforme, kot je Vimeo, nove vrste socialnih omrežij, kot je Clubhouse, ponudnike oglaševalskih tehnologij, kot je DoubleVerify, ter organizacije, ki zagotavljajo posebno strokovno znanje in tehnične rešitve za boj proti dezinformacijam, kot so Avaaz, Globsec, Logically, NewsGuard in WhoTargetsMe.

»Vesela sem, da se na naš poziv k sodelovanju in prenovi kodeksa odzivajo novi akterji iz ustreznih sektorjev. K sodelovanju želim spodbuditi tudi ostale platforme, ponudnike storitev pošiljanja zasebnih sporočil in akterje v spletnem oglaševalskem ekosistemu, da se pridružijo čim prej in sooblikujejo proces. Okrepljeni kodeks mora izpolniti pričakovanja, ki smo jih zastavili v smernicah maja letos. Spletni deležniki imajo posebno odgovornost glede širjenja in monetizacije dezinformacij. Postati morajo bolj transparentni, odgovorni in varni,« je dejala podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal, da pozdravlja, da se vedno več spletnih platform, ponudnikov tehnologije, organizacij civilne družbe in strokovnih organizacij uradno zavezuje k boju proti dezinformacijam.

Za zmanjšanje pojava dezinformacij bodo potrebni še obsežni dodatni napori, kot je to razvidno iz nedavnih volilnih kampanj in poročil podpisnikov v programu spremljanja dezinformacij v zvezi s COVID-19. Prav tako danes Komisija objavlja zadnja od teh poročil, ki obravnavajo ukrepe, ki so jih platforme sprejele v boju proti dezinformacijah o cepljenju.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
1. oktober 2021