Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. november 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Kodeks ravnanja o nezakonitem sovražnem govoru na spletu

Evropska komisija je danes objavila rezultate sedmega vrednotenja kodeksa ravnanja o nezakonitem sovražnem govoru na spletu.

Kodeks ravnanja o nezakonitem sovražnem govoru na spletu.

Letošnji rezultati žal kažejo zmanjšanje rezultatov obveščanja in ukrepanja podjetij: število uradnih obvestil, ki so jih družbe pregledale v 24 urah, se je zmanjšalo z 90,4 % leta 2020 na 81 % leta 2021 in 64,4 % leta 2022. TikTok je edino podjetje, ki je skrajšalo čas ocenjevanja. Stopnja odstranitve, ki znaša 63,6 %, je prav tako precej nižja kot pri najvišji stopnji leta 2020 (71 %). Samo YouTube je bil pri tem parametru uspešnejši kot v zadnjih dveh letih.   

Prišlo pa je do pozitivnega razvoja v zvezi s pogostostjo in kakovostjo povratnih informacij podjetij za uporabnike, kar je Komisija v poročilu za leto 2021 pozvala podjetja, naj se izboljšajo. 

Da bi podprli izvajanje kodeksa ravnanja in odpravili vrzeli pri prijavljanju in ukrepanju, so se podjetja IT in mreža organizacij zaupanja vrednih prijaviteljev, ki sodelujejo pri spremljanju, dogovorile o okviru ukrepanja. Ta določa pobude za sodelovanje med stranema, s katerimi se zavezujeta, da bosta okrepili dialog za boj proti sovražnemu govoru na spletu. 

Več:

Več informacij

Datum objave
24. november 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji