Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. februar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Komisija bo podprla 124 raziskovalcev iz Ukrajine

Evropska komisija bo s štipendijami podprla 124 raziskovalcev in raziskovalk iz Ukrajine, ki so zbežali pred vojno.

Komisija bo podprla 124 raziskovalcev iz Ukrajine

V okviru pobude MSCA4Ukraine, ki podpira razseljene raziskovalce in raziskovalke iz Ukrajine, je danes objavila seznam 13 doktorskih kandidatov in kandidatk ter 111 podoktorskih raziskovalcev in raziskovalk, ki bodo lahko nadaljevali svoje delo v državah članicah EU in državah, pridruženih programu Obzorje Evropa.

Izbrane raziskovalce in raziskovalke bodo gostile akademske in neakademske organizacije iz 21 držav, pri čemer jih je večina v Nemčiji, na Češkem in v Franciji. Enega od postdoktorskih projektov bo prek Univerze v Ljubljani gostila tudi Slovenija. Delali bodo na vrhunskih projektih iz vseh znanstvenih disciplin. Večina izbranih raziskovalnih predlogov je s področja bioznanosti (25,8 %), družbenih ved in humanistike (21,8 %) ter kemije (17,7 %). 

Ponujene bodo tudi priložnosti za karierni razvoj in dejavnosti usposabljanja, osredotočene na razvoj z raziskavami povezanih in ključnih prenosljivih spretnosti in kompetenc. Kot pri glavnih ukrepih Marie Skłodowske-Curie bo shema s skupnim proračunom 25 milijonov evrov zagotovila družinske dodatke za pomoč izbranim raziskovalcem in raziskovalkam, ki imajo družinske odgovornosti, ter posebne dodatke za podporo tistim z invalidnostmi in olajšanje njihovega sodelovanja.

Več:

Več informacij

Datum objave
23. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji