Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. januar 2021Predviden čas branja: 1 min

Komisija bo registrirala novo evropsko državljansko pobudo na temo nadzora biometričnih podatkov

Evropska komisija bo registrirala novo evropsko državljansko pobudo: Pobuda civilne družbe za prepoved praks množičnega nadzora biometričnih podatkov.

Organizatorji te pobude pozivajo Komisijo, naj predlaga pravni akt za trajno odpravo vsesplošne in samovoljno usmerjene uporabe biometričnih podatkov na načine, ki lahko privedejo do množičnega nadzora ali neupravičenega poseganja v temeljne pravice. Komisija na tej stopnji postopka še ni preučila vsebine pobude, temveč zgolj njeno pravno dopustnost. Pobudniki imajo sedaj na voljo šest mesecev, da začnejo z enoletnim zbiranjem podpore. Če bo pobuda v tem času prejela milijon izjav o podpori iz vsaj sedmih držav članic, bo Komisija tako pobudo analizirala in se nanjo odzvala. Komisija se lahko odloči, da bo zahtevo, izraženo v državljanski pobudi, upoštevala ali ne, v obeh primerih pa mora svojo odločitev obrazložiti.

Evropska državljanska pobuda je dragoceno orodje v rokah evropskih državljanov, ki jim omogoča, da prispevajo k oblikovanju politik EU. Komisija je od uvedbe evropske državljanske pobude registrirala skupno 76 državljanskih pobud, 26 pa jih je zavrnila.

Več:

Več informacij

Datum objave
7. januar 2021