Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. november 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Komisija bo Sloveniji dodelila 8,6 mio evrov iz kmetijske rezerve EU

Evropska komisija je danes predstavila predlog za ukrep pomoči v višini 51,7 milijona evrov za neposredno podporo grškim in slovenskim kmetom, ki so jih prizadele naravne nesreče.

Komisija bo Sloveniji dodelila 8,6 mio evrov iz kmetijske rezerve EU

Grčiji bo iz kmetijske rezerve za leto 2024 dodeljenih 43,1 milijon evrov, Sloveniji pa 8,6 milijona evrov.

Slovenija je avgusta zabeležila izjemne količine padavin in več hudih neviht, ki so povzročile zemeljske plazove in poplave. Medtem se je Grčija avgusta in septembra soočala z doslej najobsežnejšimi požari v naravi, katerim so sledile hude poplave, ki so močno vplivale na kmetijsko krajino v prizadetih regijah.

Velika škoda, ki so jo navedeni dogodki povzročili kmetijskim proizvajalcem, in posledična izguba dohodka prizadetih grških in slovenskih kmetov ogrožata ekonomsko sposobnost kmetijskih gospodarstev.

V danes predstavljenih zneskih sta upoštevani oceni kmetijske škode, ki sta ju opravili Slovenija in Grčija, ter teža teh držav v kmetijskem sektorju EU na podlagi njunih deležev neposrednih plačil SKP. Obravnavana je bila tudi potreba po ohranitvi zadostnih sredstev v kmetijski rezervi za reševanje morebitnih kriz v preostalih mesecih leta 2023 in v letu 2024.

Več:

Več informacij

Datum objave
23. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji