Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. oktober 2023Predstavništvo v Sloveniji

Komisija je odobrila slovensko shemo državne pomoči za podporo MSP

Evropska komisija je odobrila 20 milijonov evrov vredno slovensko shemo državne pomoči za podporo malim in srednjim podjetjem (MSP) zaradi posledic vojne Rusije proti Ukrajini

Gas stove

Shema je bila odobrena na podlagi začasnega okvira za državne pomoči za krizne razmere in prehod, ki ga je Komisija sprejela 9. marca letos, da bi podprla ukrepe v sektorjih, ki so ključni za pospešitev zelenega prehoda in zmanjšanje odvisnosti od goriv.

Podpora v okviru sheme bo v obliki ugodnih posojil MSP, ki jih je prizadela energetska kriza, in bo na voljo do 31. decembra 2023.

Namen sheme je zagotoviti, da bodo imeli upravičenci dostop do zadostne finančne likvidnosti, kar jih bo spodbudilo k naložbam v energetsko učinkovitost. Shema bo MSP omogočila pridobitev ugodnih posojil po obrestnih merah, nižjih od tržnih, z možnostjo dodatnega znižanja obrestne mere, če bodo izvedla energetski pregled. Znesek podpore ne bo presegel 2 milijona evrov na upravičenca.

Komisija je ugotovila, da je shema v skladu s pogoji, določenimi v začasnem okviru za krizne razmere in prehod, ter ukrep odobrila v skladu s pravili EU o državni pomoči.

Več:

Več informacij

Datum objave
10. oktober 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji