Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. junij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Komisija naznanila naslednji sklop ukrepov za kibernetsko varnost omrežij 5G

Države članice EU so s podporo Evropske komisije in Agencije EU za kibernetsko varnost (ENISA) objavile drugo poročilo o napredku pri izvajanju nabora orodij EU za kibernetsko varnost 5G

5G network - Illustrations

V poročilu je med drugim navedeno, da je bil od prvega tovrstnega poročila, objavljenega julija 2020, dosežen nadaljnji napredek pri izvajanju ključnih ukrepov iz nabora orodij EU. Velika večina držav članic je na podlagi tega nabora orodij okrepila ali začela krepiti varnostne zahteve za omrežja 5G. Kljub doseženemu napredku pa je v poročilu ugotovljeno, da te razmere pomenijo jasno tveganje trajne odvisnosti od dobaviteljev z visokim tveganjem na notranjem trgu, kar bi lahko imelo resne negativne posledice za varnost uporabnikov in podjetij po vsej EU, pa tudi za kritično infrastrukturo Unije.

V poročilu so navedena tudi številna priporočila državam članicam na tem področju.

Komisija je kot dopolnilo k poročilu o napredku sprejela sporočilo o izvajanju nabora orodij v državah članicah ter pri korporativnem komuniciranju in dejavnostih financiranja EU.

Komisija varnost omrežij 5G obravnava kot pomembno prednostno nalogo in ključni del strategije za varnostno unijo, saj ta omrežja sestavljajo osrednjo infrastrukturo, ki je osnova za najrazličnejše storitve, bistvene za delovanje notranjega trga ter vzdrževanje in izvajanje ključnih družbenih in gospodarskih funkcij. To vprašanje je osrednjega pomena za suverenost, strateško avtonomijo in odpornost Unije. Komisija v sprejetem sporočilu omenja in pozdravlja sprejetje drugega poročila o napredku pri izvajanju nabora orodij EU, ki ga je pripravila Skupina za sodelovanje na področju varnosti omrežnih in informacijskih sistemov.

Več:

Več informacij

Datum objave
15. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji