Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. april 2021Predviden čas branja: 1 min

Komisija odobrila nadomestilo v višini 2,5 milijona evrov Slovenski tiskovni agenciji (STA) za opravljanje javne službe

state_aid_sta.png
© EU
Evropska komisija je v skladu s pravili EU o državni pomoči odobrila nadomestilo v višini 2,5 milijona evrov, ki ga je Slovenija dodelila Slovenski tiskovni agenciji (STA) za opravljanje javne službe.

Izvršna podpredsednica Komisije Margrethe Vestager, pristojna za politiko varstva konkurence, je ob tem povedala: »Današnja odločitev bo STA omogočila, da še naprej opravlja pomembno javno službo. Neodvisne tiskovne agencije so ključne za novičarske medije. Ohranitev neodvisne nacionalne tiskovne agencije v državi članici zagotavlja, da lahko novičarski mediji uporabljajo vir novic, ki poroča o nacionalnih in mednarodnih dogodkih z vidika navedene države. To prispeva k pluralnosti medijev in virov informacij v celotni EU.«

Komisija je ukrep ocenila na podlagi pravil EU o državni pomoči na področju nadomestil za javne storitve in zlasti na podlagi sklepa o storitvah splošnega gospodarskega pomena iz leta 2011. V skladu s temi pravili lahko države članice dodelijo državno pomoč podjetjem kot nadomestilo za dodatne stroške pri opravljanju javne službe, in sicer pod določenimi pogoji, kot je izogibanje prekomernim nadomestilom.

Komisija je ugotovila, da delovanje STA zadovoljuje resnični javni interes Slovenije, da ima na voljo storitve neodvisne tiskovne agencije s sedežem v državi in v njenem jeziku, ki poroča o domačem in mednarodnem dogajanju z vidika Slovenije. Zato STA opravlja storitev splošnega gospodarskega pomena, ki pa je za svoj nacionalni trg ne bi mogla zagotavljati v želenem obsegu z lastnimi sredstvi in prihodki. Financiranje je omejeno na to, kar je potrebno za opravljanje nalog javne službe, ki jih mora STA zagotavljati brezplačno. Nadzor nad temi pogoji se zagotavlja z neodvisno letno zunanjo revizijo.

Na podlagi tega je Komisija sklenila, da je slovenski ukrep v skladu s pravili EU o državni pomoči, saj spodbuja storitev splošnega javnega interesa in pluralnost medijev, ne da bi pri tem neupravičeno izkrivljal konkurenco.

Več

 

Več informacij

Datum objave
29. april 2021