Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. avgust 2021Predviden čas branja: 1 min

Komisija odobrila novo pogodbo o morebitnem cepivu proti COVID-19

Evropska komisija je odobrila sedmi sporazum za vnaprejšnji nakup s farmacevtskim podjetjem, da bi zagotovila dostop do morebitnega cepiva proti COVID-19 v četrtem četrtletju leta 2021 in v letu 2022.

Coronavirus - Vaccination, Austria

V skladu s to pogodbo bodo države članice lahko kupile do 100 milijonov odmerkov cepiva Novavax z možnostjo 100 milijonov dodatnih odmerkov v letih 2021, 2022 in 2023, ko jih bo agencija EMA pregledala in odobrila kot varne in učinkovite. Države članice bodo lahko cepiva tudi darovale državam z nižjim in srednjim dohodkom ali jih preusmerile drugim evropskim državam.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala: «Ker se nove različice koronavirusa širijo v Evropi in po svetu, je ta nova pogodba s podjetjem, ki že uspešno testira svoje cepivo proti tem različicam, dodatno jamstvo za zaščito našega prebivalstva. Dodatno krepi naš širok portfelj cepiv v korist Evropejcev in Evropejk ter naših partnerjev po vsem svetu.»

Včerajšnja pogodba dopolnjuje že tako širok portfelj cepiv, ki bodo proizvedena v Evropi. Portfelj sestavljajo pogodbe s podjetji AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-PfizerCureVac in Moderna, zaključeni pa so bili tudi pripravljalni pogovori s podjetjem Valneva. To je še en ključni korak k zagotavljanju, da je Evropa dobro pripravljena na soočanje s pandemijo COVID-19.

Več:

Več informacij

Datum objave
4. avgust 2021