Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. oktober 2021

Komisija ponovno začenja pregled ekonomskega upravljanja EU

Evropska komisija je danes sprejela sporočilo, v katerem je ocenila spremenjene okoliščine za ekonomsko upravljanje po pandemiji COVID-19 in ponovno začenja javno razpravo o pregledu okvira ekonomskega upravljanja EU.

Komisija ponovno začenja pregled ekonomskega upravljanja EU

Sporočilo sledi zavezi predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen iz govora o stanju v Uniji, da bo gradila na soglasju o prihodnosti okvira ekonomskega upravljanja EU.

Komisija je pred tem prekinila javno razpravo, ki se je začela februarja lani, da bi se osredotočila na odziv na gospodarske in socialne posledice pandemije COVID-19. Ponovno začeta razprava se bo osredotočila na učinkovitost okvira za ekonomski nadzor, ki je bil predstavljen februarja lani, in spoznanja, pridobljena v času krize s COVID-19.

Evropska komisija vabi vse ključne deležnike, da se vključijo v razpravo in oblikujejo soglasje o prihodnosti okvira ekonomskega upravljanja. Zelo pomembno je vzpostaviti okvir, ki bo v polni meri podprl države članice pri odpravljanju gospodarskih in socialnih posledic pandemije COVID-19 ter odzivanju na najbolj pereče izzive EU.

»Po nemirnem obdobju pandemije Evropa zdaj pluje v bolj mirne vode. Zahvaljujoč našemu usklajenemu in odločnemu odzivu smo zdaj presegli pričakovanja glede rasti. Toda kriza je nekatere izzive še bolj razkrila: večji primanjkljaji in dolg, večje razlike in neenakosti ter potreba po več naložbah. Potrebujemo pravila ekonomskega upravljanja, ki omogočajo, da se neposredno spoprimemo s temi izzivi. Zato danes začenjamo javno razpravo. Želimo prisluhniti pogledom in idejam ter doseči soglasje in okrepiti prevzemanje odgovornosti vseh deležnikov za učinkovit gospodarski nadzor. Na ta način lahko naredimo naša gospodarstva in družbe bolj trajnostne, pravične in konkurenčne ter v celoti pripravljene na prihodnje izzive,« je dejal izvršni podpredsednik za gospodarstvo za ljudi Valdis Dombrovskis. 

Več:

Več informacij

Datum objave
19. oktober 2021