Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Komisija pozdravlja sprejetje pakta za raziskave in inovacije v Evropi

Svet Evropske unije je danes sprejel priporočilo o paktu za raziskave in inovacije v Evropi ter sklepe o prihodnjem upravljanjuevropskega raziskovalnega prostora.

Visit of Thierry Breton, European Commissioner, to Lithuania

Pakt za raziskave in inovacije opredeljuje skupne vrednote in načela za raziskave in inovacije v Evropi, kot sta svoboda znanstvenega raziskovanja ter prosti pretok raziskovalcev in znanja. V njem je opredeljenih tudi 16 skupnih prednostnih področij za skupno ukrepanje, ki segajo od spodbujanja odprte znanosti za hitrejšo izmenjavo znanja in podatkov do krepitve vodilne vloge Evropske Unije na področju znanosti in njene odličnosti s sodelovanjem vseh evropskih regij in državljanov.

Sklepi Sveta vključujejo prvi politični program za evropski raziskovalni prostor, v katerem je določenih 20 prostovoljnih ukrepov za naslednja tri leta. Med temi ukrepi so spodbujanje privlačnih in trajnostnih raziskovalnih poklicnih poti, približevanje znanosti državljanom in izboljšanje dostopa do odličnosti po vsej EU. Pakt in sklepi predstavljajo pomemben mejnik pri uresničevanju ''Novega evropskega raziskovalnega prostora za raziskave in inovacije''.

Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, je povedala: »Skupaj z državami članicami smo zdaj sprejeli pakt za raziskave in inovacije ter uvajamo novo in učinkovito strukturo upravljanja novega evropskega raziskovalnega prostora. Določitev naših skupnih vrednot in strateških prednostnih nalog v okviru raziskav in inovacij nam bo pomagala združiti naša prizadevanja na področju raziskav in inovacij ter na trg prinesla inovativne trajnostne rešitve.«

Več:

Več informacij

Datum objave
26. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji