Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Komisija poziva države članice k povečanju varnosti novinarjev

Evropska komisija je danes predstavila prvo priporočilo za okrepitev varnosti novinarjev in drugih medijskih delavcev, ki ga je predsednica Ursula von der Leyen napovedala v govoru o stanju v Uniji.

Coronavirus - First vaccinations, Bulgaria

Novinarji se v zadnjih letih soočajo z vse večjim številom napadov, ki se v najbolj tragičnih primerih končajo celo z umorom. Kriza zaradi COVID-19 je njihovo delo še otežila. Prihodek novinarjev, zlasti samostojnih, se je zmanjšal, težave pa imajo tudi zaradi omejenega dostopa do prizorišč.

Da bi spremenili ta trend, Komisija določa ukrepe, ki naj bi jih države članice sprejele za izboljšanje varnosti novinarjev na spletu in sicer. Priporočilo med drugim poziva k vzpostavitvi neodvisnih nacionalnih podpornih služb, vključno s telefonskimi številkami za pomoč v sili, pravnim svetovanjem, psihološko podporo ter zatočišči za novinarje in medijske delavce, ki se soočajo z grožnjami.

Prav tako poziva k boljši zaščiti novinarjev na demonstracijah in večji spletni varnosti, zlasti pa k podpori za novinarke.

Podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová je dejala: »Noben novinar ne bi smel umreti ali utrpeti poškodb zaradi svojega dela. Naša naloga je, da podpremo in zaščitimo novinarje, saj so ključnega pomena za demokracijo. Med pandemijo se je bolj kot kdaj koli doslej pokazala ključna vloga novinarjev pri obveščanju javnosti. Prav tako pa se je pokazalo, da morajo javni organi nujno storiti več za njihovo zaščito. Danes pozivamo države članice, naj sprejmejo odločne ukrepe za izboljšanje varnosti novinarjev v EU.«

Več:

 

Več informacij

Datum objave
16. september 2021