Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. junij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Komisija predlaga prepolovitev uporabe pesticidov v EU

Evropska komisija je danes sprejela predloga za obnovo evropske narave do leta 2050 in prepolovitev uporabe pesticidov do leta 2030.

Komisija predlaga zakonodajo, s katero naj bi obnovili evropsko naravo, popravili 80 % evropskih habitatov v slabem stanju ter naravi povrnili njeno vlogo v vseh ekosistemih, od gozdov in kmetijskih zemljišč do morskih, sladkovodnih in mestnih ekosistemov. V skladu s predlogom o obnovi narave se bodo za vsako državo članico uporabljali pravno zavezujoči cilji za obnovo narave v različnih ekosistemih, ki bodo dopolnjevali obstoječo zakonodajo. Cilj je z ukrepi za obnovo narave do leta 2030 zajeti vsaj 20 % kopenskih in morskih območij EU, do leta 2050 pa jih sčasoma razširiti na vse ekosisteme, ki jih je treba obnoviti.

Komisija predlaga tudi pravno zavezujoče cilje za zmanjšanje uporabe in tveganja kemičnih pesticidov za 50 % do leta 2030. Predlog vsebuje tudi prepoved uporabe vseh pesticidov na občutljivih območjih, kot so zelene mestne površine ali ekološko občutljiva območja. Nova pravila bodo prispevala k boljšemu zdravju in dobremu počutju ljudi ter pomagala ublažiti gospodarske izgube zaradi upadanja zdravja tal in izgube opraševalcev zaradi uporabe pesticidov.

Več:

Več informacij

Datum objave
22. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji