Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. september 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Komisija predlaga ukrepe v smeri digitalne socialne varnosti

Evropska komisija je danes v posebnem sporočilu predlagala konkretne ukrepe za nadaljnjo digitalizacijo koordinacije evropskih sistemov socialne varnosti.

Komisija predlaga ukrepe v smeri digitalne socialne varnosti

Evropska komisija je danes v posebnem sporočilu predlagala konkretne ukrepe za nadaljnjo digitalizacijo koordinacije evropskih sistemov socialne varnosti. Med drugim je opredelila ukrepe za hitrejši in enostavnejši čezmejni dostop do storitev socialne varnosti s celovito uporabo digitalnih orodij, ki bodo zmanjšala upravno breme za državljane in državljanke ter podjetja.

S tem se bo izboljšala izmenjava informacij med nacionalnimi institucijami socialne varnosti ter pospešilo čezmejno priznavanje in dodeljevanje upravičenih dajatev. Evropejci in Evropejke bodo zato lažje živeli, delali in potovali v tujini, podjetja lažje poslovala v drugih državah EU, nacionalne uprave pa lažje čezmejno usklajevale socialno varnost.

Kljub prejšnjim pobudam za izboljšanje čezmejnega pretoka informacij o socialni varnosti se nacionalne institucije socialne varnosti, izvajalci zdravstvenih dejavnosti in inšpektorati za delo zaradi nezadostne interoperabilnosti med nacionalnimi sistemi še vedno soočajo s težavami pri dostopu do podatkov in njihovi izmenjavi. Prav tako v zvezi s tem nastajajo stroški, na primer pri izdajanju in preverjanju dokumentov o pravicah iz socialne varnosti.

Današnje sporočilo ocenjuje dosedanji napredek pri digitalizaciji koordinacije sistemov socialne varnosti, predstavlja tekoče pobude na tem področju in predlaga prihodnje ukrepe, s katerimi bi v celoti izkoristili prednosti digitalizacije.

Več:

Več informacij

Datum objave
6. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji