Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Komisija vzpostavila Evropski obrambni sklad in izbrala 26 novih projektov industrijskega sodelovanja

Evropska komisija je sprejela prvi letni delovni program v okviru Evropskega obrambnega sklada (EDF), kar omogoča objavo 23 razpisov v skupni vrednosti 1,2 milijarde evrov, ki bodo namenjeni raziskovalnim in razvojnim projektom na področju obrambe.

Defense - Eurosatory (France)

Dodatno je bilo v okviru evropskega programa za razvoj obrambne industrije, ki je predhodnik EDF, za financiranje izbranih 26 projektov v skupni vrednosti 158 milijonov evrov. Dva projekta za razvoj zmogljivosti pa sta prejela neposredno financiranje v vrednosti 137 milijonov evrov v okviru več programov.

»Evropski obrambni sklad igra sedaj ključno vlogo pri vzpostavitvi trajnega sodelovanja na področju obrambne industrije v Evropi. To bo spodbujalo konkurenčnost EU in prispevalo k doseganju naših tehnoloških ambicij. Sklad z znatnim sodelovanjem podjetij vseh velikosti iz celotne EU omogoča odlične priložnosti za spodbujanje inovacij in najnaprednejših zmogljivosti. Za začetek je zelo obetavno, da je 30 % sredstev namenjenih malim in srednjim podjetjem,« je dejala Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal, da bodo javni organi sredstva bolje porabljali skupaj, prav tako pa bodo imela koristi tudi velika ali mala podjetja iz vseh držav članic, saj bodo vzpostavljene bolj povezane industrijske vrednostne verige na področju evropske obrambe.

Več:

Sporočilo za medije

 

Več informacij

Datum objave
30. junij 2021