Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. junij 2021

Postopno opuščanje kletk za rejne živali

Evropska komisija je danes sprejela odločitev, da se bo pozitivno odzvala na evropsko državljansko pobudo «Končajmo dobo kletk», šesto uspešno pobudo, ki jo podpira več kot milijon državljanov in državljank po vsej EU.

The daily life of a Belgian agricultural worker.

V svojem odgovoru Komisija predstavlja načrte za zakonodajni predlog, ki bo sprejet do konca leta 2023 in bo prepovedoval uporabo kletk za številne rejne živali. Predlog bo vključen v potekajočo revizijo zakonodaje o dobrobiti živali v okviru strategije »od vil do vilic«.

Državljanska pobuda odraža zahtevo po prehodu na bolj etične in trajnostne sisteme kmetovanja, vključno z revizijo obstoječih pravil EU o dobrobiti živali. Odziv na to družbeno zahtevo je pomembna prednostna naloga Komisije v skladu z njenimi zavezami iz strategije „od vil do vilic“ in evropskega zelenega dogovora.

Predlog Komisije se bo nanašal zlasti na živali, ki jih zakonodaja že zajema, torej kokošinesnice, svinje in teleta ter druge živali, navedene v evropski državljanski pobudi, in sicer: kunce, jarkice, plemenske kokoši nesnice, plemenske brojlerje, prepelice, race in gosi. V zvezi s temi živalmi je Komisija že zaprosila agencijo Evropsko agencijo za varnost hrane, naj dopolni obstoječe znanstvene dokaze, da bi se določili pogoji, potrebni za prepoved kletk.

Več:

Več informacij

Datum objave
30. junij 2021