Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. marec 2021

Konferenca o prihodnosti Evrope

Danes so predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, portugalski predsednik vlade António Costa v imenu predsedstva Sveta in predsednica Komisije Ursula von der Leyen podpisali skupno izjavo o konferenci o prihodnosti Evrope. To utira pot za začetek vrste razprav in pogovorov, ki bodo ljudem z vseh koncev Evrope omogočili, da delijo svoje zamisli in tako pomagajo oblikovati prihodnost Evrope.

Predsednica Ursula von der Leyen je dejala: Danes vse Evropejce in Evropejke pozivamo, da se oglasijo, da povedo, v kakšni Evropi želijo živeti, da jo oblikujejo in združijo moči ter nam jo pomagajo zgraditi. Pričakovanja državljanov in državljank so jasna – prispevati želijo svoje mnenje o prihodnosti Evrope, o vprašanjih, ki vplivajo na njihovo življenje. Naša današnja obljuba je prav tako jasna – prisluhnili bomo. In nato bomo ukrepali.“

Cilj konference je povečati vlogo državljanov in državljank pri oblikovanju politik in ambicij EU ter ob tem izboljšati odpornost Unije na krize, tako gospodarske kot zdravstvene. Ustvarila bo nov javni forum za odprto, vključujočo, pregledno in strukturirano razpravo z Evropejci in Evropejkami o vprašanjih, ki so pomembna zanje in vplivajo na njihovo vsakdanje življenje.

V skupni izjavi je naveden neizčrpen seznam možnih tem za konferenco, med drugim zdravje, podnebne spremembe, socialna pravičnost, digitalna preobrazba, vloga EU v svetu in krepitev demokratičnih procesov, na katerih temelji EU. Te teme se ujemajo s krovnimi prednostnimi nalogami in vprašanji na ravni EU, ki so jih državljanke in državljani izpostavili v javnomnenjskih raziskavah. Na koncu bodo o temah, o katerih se bo razpravljalo na konferenci, odločali sodelujoči državljani.

Več:

Več informacij

Datum objave
10. marec 2021