Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. april 2021Predviden čas branja: 3 min

Konferenca o prihodnosti Evrope: vzpostavitev večjezične digitalne platforme

web_18.jpg
© EU
Izvršni odbor konference o prihodnosti Evrope, ki ga sestavljajo predstavniki Evropskega parlamenta, Sveta Evropske unije in Evropske komisije, je vzpostavil večjezično digitalno platformo za konferenco o prihodnosti Evrope ter vse državljanke in državljane EU pozval, naj prispevajo k oblikovanju svoje prihodnosti in prihodnosti Evrope kot celote. Platforma je na voljo v 24 jezikih ter omogoča državljankam in državljanom iz celotne Unije, da si prek spletnih dogodkov izmenjujejo zamisli in stališča.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob tem dejala: „Evropske državljanke in državljane pozivamo, naj izrazijo svoje pomisleke glede tem, kot so zdravje, podnebne spremembe, dobra in trajnostna delovna mesta v vse bolj digitalnem gospodarstvu ter stanje naših demokratičnih družb, in povejo, v kakšni Evropi želijo živeti. S to državljansko platformo ima vsak možnost, da prispeva k oblikovanju prihodnosti Evrope in sodeluje z drugimi ljudmi iz celotne Evrope. To je odlična priložnost, da jih virtualno povežemo. Vabim vse, da se pridružijo razpravi. Skupaj lahko zgradimo prihodnost, ki si jo želimo za Unijo.“

Konferenca o prihodnosti Evrope je prva tovrstna odprta in vključujoča oblika posvetovalne demokracije. Njen namen je ljudem iz vseh družbenih okolij po vsej Evropi omogočiti večji vpliv na to, kaj pričakujejo od Evropske unije, kar bi moralo prispevati k prihodnji usmeritvi in oblikovanju politik EU. Skupno predsedstvo se je zavezalo, da bo spremljalo izid konference.

Digitalna platforma je popolnoma interaktivna in večjezična: ljudje lahko komunicirajo in razpravljajo o svojih predlogih s sodržavljankami in sodržavljani iz vseh držav članic, in sicer v 24 uradnih jezikih EU. K prispevkom k oblikovanju prihodnosti prek platforme in tudi k njeni promociji prek družbenih medijev z oznako #TheFutureIsYours so vabljeni ljudje iz vseh družbenih okolij in v čim večjem številu.

Platforma bo zagotovila popolno preglednost (kar je eno od ključnih načel konference), saj bodo vsi prispevki in izidi dogodkov zbrani, analizirani, spremljani in javno dostopni. Ključne zamisli in priporočila s platforme bodo prispevali k okroglim mizam z evropskimi državljankami in državljani ter plenarnim zasedanjem, na katerih se bo razpravljalo o teh zamislih in priporočilih, da bi se oblikovali zaključki v okviru konference.

Vsi dogodki v okviru konference, ki bodo objavljeni na platformi, bodo prikazani na interaktivnem zemljevidu, ki bo državljankam in državljanom omogočil, da brskajo po teh dogodkih in se prek spleta nanje prijavijo. Organizatorji si lahko z orodji, ki so na voljo na platformi, pomagajo organizirati in promovirati svoje pobude. Vsi udeleženci in dogodki morajo spoštovati listino konference o prihodnosti Evrope, ki določa standarde za spoštljivo vseevropsko razpravo.

Platforma je organizirana na podlagi ključnih tem, in sicer so to podnebne spremembe in okolje, zdravje, močnejše in pravičnejše gospodarstvo, socialna pravičnost in delovna mesta. EU v svetu, vrednote in pravice, pravna država, varnost, digitalna preobrazba, evropska demokracija, migracije, izobraževanje, kultura, mladina in šport. Poleg teh tem je na voljo tudi prazno polje za medsektorske in druge teme („druge zamisli“), tako da lahko državljanke in državljani na podlagi resničnega pristopa od zgoraj navzdol izpostavijo katero koli vprašanje, ki se jim zdi pomembno.

Platforma zagotavlja tudi informacije o strukturi in delu konference. Odprta je za vse državljanke in državljane EU, institucije in organe EU, nacionalne parlamente, nacionalne in lokalne organe ter civilno družbo. Platforma bo v celoti spoštovala zasebnost uporabnikov in pravila EU o varstvu podatkov.

Na lokalni ravni je kontakt za Konferenco o prihodnosti Evrope nova generacija točk EUROPE DIRECT 2021-2025, ki se nahajajo v Kopru (KID Pina), Novem mestu (RC Novo mesto), Hrastniku (KRC Hrastnik), Celju (Celjski mladinski center), Mariboru (Zavod PIP) in Murski Soboti (MIKK Murska Sobota).

Več: 

Več informacij

Datum objave
19. april 2021