Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Konferenca o prihodnosti Evrope: začenja se prvi od štirih evropskih državljanskih forumov

Forumi so osrednja točka Konference o prihodnosti Evrope, na njih pa bo sodelovalo 800 državljank in državljanov z različnimi ozadji in iz različnih delov EU.

Konferenca o prihodnosti Evrope

Od petka 17. septembra do nedelje 19. septembra 2021 bo v Strasbourgu potekal prvi od štirih evropskih državljanskih forumov.

Od septembra 2021 do januarja 2022 bo na vsakem od štirih forumov razpravljalo po 200 državljanov in državljank, ki so bili izbrani tako, da se odraža demografska in družbena raznolikost EU, in ki bodo oblikovali konkretna priporočila za prihodnjo usmeritev Evrope, kakršno bi si želeli. Vsaj tretjina udeležencev in udeleženk na vsakem forumu bo mlajših od 25 let.

V večjezičnem okolju se bodo udeleženci vsakega foruma sestali trikrat, da bi razpravljali o naslednjih temah:

  1. močnejše gospodarstvo, socialna pravičnost, delovna mesta/izobraževanje, mladi, kultura, šport/digitalna preobrazba;
  2. evropska demokracija/vrednote, pravice, pravna država, varnost;
  3. podnebne spremembe, okolje/zdravje ter
  4. EU v svetu/migracije.

Za pričetek dela se bo vsak forum enkrat sestal pred naslednjo plenarno skupščino Konference, ki bo potekala 22. in 23. oktobra.

Konferenca in zlasti evropski državljanski forumi so edinstven primer posvetovalne demokracije, ki presega nacionalne meje in jezike ter evropskim državljanom in državljankam ponuja osrednjo vlogo pri oblikovanju prihodnosti EU. V okviru Konference lahko državljanke in državljani svoje zamisli predstavijo tudi na večjezični digitalni platformi in na številnih dogodkih, organiziranih na nacionalni in evropski ravni.

Evropski državljanski forumi bodo upoštevali prispevke z večjezične digitalne platforme Konference, začenši s prvim vmesnim poročilom, objavljenim 15. septembra. Njihova posvetovanja bodo temeljila tudi na priporočilih nacionalnih državljanskih forumov, organiziranih v okviru Konference v vseh državah članicah.

Več:

Več informacij

Datum objave
17. september 2021