Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. november 2022Predstavništvo v Sloveniji

Konferenca ZN o podnebnih spremembah COP27 v Egiptu

Ta konec tedna se bo v Egiptu začela konferenca ZN o podnebnih spremembah COP27

COP27
EU

Na njej bo Komisija pozvala k sprejetju nujnih ukrepov za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in spoštovanju zavez iz Pariškega sporazuma in Glasgowskega podnebnega paktas ciljem omejitve globalnega segrevanja na 1,5 °C.

Na konferenci si bo pogajalska skupina Komisije prizadevala za izvajanje obstoječih zavez, da bi z ambicioznih besed prešli na konkretna dejanja. Med drugim se bo zavzemala za sprejetje delovnega programa za blažitev podnebnih sprememb s ciljem v tem ključnem desetletju nujno povečati ambicije glede blaženja podnebnih sprememb in pospešitve njihovega izpolnjevanja. 

V zvezi s prilagajanjem podnebnim spremembam se je EU zavezala, da bo dosegla jasen napredek pri uresničevanju globalnega prilagoditvenega cilja. Kot je bilo poudarjeno v lanskem Glasgowskem podnebnem paktu, so sonaravne rešitve ključne pri omogočanju prilagajanja podnebnim spremembam in ohranjanju biotske raznovrstnosti. Poleg tega bo EU poiskala učinkovite rešitve za izpolnitev različnih potreb ranljivih držav po svetu, ki se soočajo z izgubami in škodo, nastalimi zaradi podnebnih sprememb. 

EU bo skupaj z razvitimi državami tudi zagotovila, da bodo do leta 2025 podvojile financiranje za prilagajanje podnebnim spremembam v primerjavi z ravnmi iz leta 2019 in povečale podnebne finančne prispevke, da bi dosegli letni cilj 100 milijard ameriških dolarjev. EU je v letu 2021 prispevala 23,04 milijarde evrov, kar je daleč največji prispevek.

Več informacij

Datum objave
4. november 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji