Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. februar 2021Predviden čas branja: 1 min

Koronavirus: v EU cepljenih več kot 17 milijonov ljudi

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Evropskem parlamentu predstavila stanje strategije cepljenja EU proti COVID-19 in pri tem poudarila napredek evropskih prizadevanj. Od decembra lani je bilo v Evropi dostavljenih 26 milijonov odmerkov cepiva, cepljenih pa je bilo več kot 17 milijonov ljudi. Cilj ostaja cepljenje 70 % odraslega prebivalstva v Evropi do konca poletja.

»Evropejci smo ravnali prav, ko smo cepivo naročili skupaj in ga zdaj distribuiramo v duhu solidarnosti. Enako solidarnost je treba pokazati tudi z našimi partnerji v soseščini in po svetu. To prispeva tudi k zaustavitvi širjenja virusa in zmanjšanju verjetnosti mutacij. Dostop do cepiv za države z nizkimi in srednjimi dohodki je torej tako v našem lastnem interesu kot odraz solidarnosti. Naša odgovornost sega daleč čez meje Evrope,« je pojasnila predsednica.

Države članice in institucije EU so ene največjih finančnih podpornic pobude COVAX, ki bo ta mesec začela dobavljati cepiva državam z nizkimi in srednjimi dohodki.

Predsednica je poudarila tudi potrebo po pripravljenosti na nove različice virusa in na prihodnje pandemije. Temu bo namenjen novi program HERA, ki bo začel delovati prihodnji teden.

Več:

Več informacij

Datum objave
10. februar 2021