Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. april 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Misija Mesta: 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest v EU do leta 2030

Evropska komisija je danes predstavila 100 mest v EU, ki bodo sodelovala v misiji EU za 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, imenovani tudi misija Mesta. Slovenijo bodo zastopali Kranj, Ljubljana in Velenje.

misija Mesta

Izmed 377 prijavljenih mest so se na končni seznam uvrstila mesta iz vseh 27 držav članic in 12 mest iz držav, ki so pridružene ali bi se lahko pridružile programu EU za raziskave in inovacije Obzorje Evropa.

Misija Mesta bo prejela 360 milijonov evrov za obdobje 2022–2023, da bi utrla pot raziskavam in inovacijam, ki bodo prispevale k podnebni nevtralnosti do leta 2030. Ukrepi bodo obravnavali čisto mobilnost, energijsko učinkovitost in zeleno urbanistično načrtovanje, omogočili pa bodo tudi skupne pobude in okrepitev sodelovanja v sinergijah z drugimi programi EU.

Izbrana mesta bodo morala pripraviti tako splošni načrt za podnebno nevtralnost v vseh sektorjih, od energetike in stavb do ravnanja z odpadki in prometa, kot povezane naložbene načrte. V postopek bodo vključeni državljani, raziskovalne organizacije in zasebni sektor.

Ta mesta bodo kot eksperimentalna in inovacijska središča v pomoč vsem drugim pri doseganju podnebne nevtralnosti do leta 2050. Njihova vloga bo torej zelo pomembna, saj na mestnih območjih živi 75 % državljank in državljanov EU. Na svetovni ravni mesta porabijo več kot 65 % vse energije in so odgovorna za več kot 70 % emisij CO2.

 

Več:

 

Več informacij

Datum objave
28. april 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji