Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. november 2023Predstavništvo v Sloveniji

Kratkoročni najem nastanitve

Evropski parlament in Svet EU sta sklenila dogovor o predlogu uredbe o kratkoročnem najemu nastanitve, ki je bil predstavljen pred skoraj letom dni. 

Evropski parlament in Svet EU sta sklenila dogovor o predlogu uredbe o kratkoročnem najemu nastanitve, ki je bil predstavljen pred skoraj letom dni.

Nova uredba bo povečala preglednost v sektorju z jasnimi pravili za gostitelje in platforme o zbiranju in izmenjavi podatkov, organom, ki obravnavajo vpliv kratkoročnih najemov na lokalne skupnosti, pa bo zagotovila ključne informacije. Države članice bodo imele po začetku veljavnosti na voljo 24-mesečno obdobje za vzpostavitev mehanizmov za izmenjavo podatkov.

Uredba o kratkoročnem najemu bo dopolnila akt o digitalnih storitvah, kot ključni rezultat trajnostnega in pametnega turizma v okviru načrta za prehod v turizmu pa bo zagotovila tudi zbirne podatke, ki bodo vključeni v evropski podatkovni prostor za turizem.

»Turizem je ključen za naše gospodarstvo EU. Kratkoročni najemi so pomemben del turističnega ekosistema, vendar ne smejo biti v škodo lokalnih skupnosti. Današnji dogovor bo lokalnim organom omogočil učinkovito in sorazmerno upravljanje kratkoročnih najemov. Nadgradil bo tudi akt o digitalnih storitvah ter zagotovil, da bodo spletne platforme za najem prevzele odgovornost, si izmenjevale podatke in pomagale v boju proti nezakonitim vnosom na seznam,« je pojasnil evropski komisar za enotni trg ThierryBreton.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
16. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji