Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. september 2023Predstavništvo v Sloveniji

Krepitev digitalnih zmogljivosti po vsej EU

Komisija je danes v okviru programa za digitalno Evropo objavila nove razpise za zbiranje predlogov znotraj delovnih programov 2023–2024.

2 milijardi evrov za napredek pri digitalizaciji

Z namenom okrepitve digitalne zmogljivosti po vsej EU bo projektom na voljo več kot 12 milijonov evrov za podporo pri vzpostavitvi podatkovnih prostorov, ki so temelj strategije EU za podatke. Razpisi so odprti za podjetja, javne uprave in druge subjekte iz držav članic EU, držav Efte/EGP in pridruženih držav.

Od teh sredstev bo 8 milijonov evrov nepovratnih sredstev za projekte, ki bodo prispevali k izgradnjiskupnega evropskega podatkovnega prostora za turizem, ki jeključni rezultat načrta za prehod v turizmu. Podatkovni prostor bo spodbudil izmenjavo podatkov med turističnimi podjetji, destinacijami in javnimi organi, kar bo med drugim vplivalo na produktivnost, ekologizacijo in trajnostnost ter turističnim destinacijam pomagalo bolje razumeti, kaj turisti iščejo, in ustrezno prilagoditi ponudbo.

Nadaljnje naložbe v višini 4 milijonov evrov bodo namenjene vzpostavitvi podatkovnega prostora za kulturno dediščino. Tako bo na voljo več visokokakovostnih evropskih kulturnih vsebin, zlasti v 3D, spodbudila ponovno uporabo digitaliziranih kulturnih virov in zagotovila več priložnosti za skupnost, da se zahvaljujoč uporabi napredne tehnologije ponudi obogatene storitve.

S temi naložbami se nadaljujejo izvajanje evropske strategije za podatke in prizadevanja Komisije za razvoj uspešnega evropskega podatkovnega gospodarstva.

Več:

Več informacij

Datum objave
28. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji