Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. junij 2023Predstavništvo v Sloveniji

Krepitev dolgoročnega proračuna EU

Evropska komisija je danes predlagala okrepitev dolgoročnega proračuna EU, da bi se lahko ta učinkovito soočil z najnujnejšimi izzivi.

Krepitev dolgoročnega proračuna EU (Foto: oseba v rumeni majici daje kovanec v hranilnik v obliki modrega prašička z nalepko zastave EU)

EU se je od sprejetja večletnega finančnega okvira leta 2020 soočila z vrsto izzivov brez primere. Finančni krizi in pandemiji Covid-19 je sledila ruska brutalna invazija na Ukrajino, vse to pa ima ogromne humanitarne, gospodarske in proračunske posledice.

Proračun EU je podprl ukrepanje EU proti omenjenim krizam, pri čemer je Evropska komisija uporabila prožnost, vgrajeno v mehanizme proračunskega financiranja, ter reprogramirala nekatere proračunske postavke.

Zaradi nepredvidenih kriznih okoliščin v zadnjih letih pa so sredstva proračuna EU danes skoraj izčrpana, kar ovira zmogljivosti EU da se sooči z najnujnejšimi izzivi.

Evropska komisija je sicer danes predstavila še predlog za nove lastne finančne vire za proračun EU ter platformo za evropske strateške tehnologije.

Več:

Več informacij

Datum objave
20. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji