Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. februar 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Krepitev evropskih vesoljskih ambicij

Evropska komisija je predstavila ambiciozen načrt za varen vesoljski komunikacijski sistem EU ter pristop EU k upravljanju vesoljskega prometa.

Sentinel: Space photos of the European Space Agency (ESA)

Varen vesoljski komunikacijski sistem bo dolgoročno zagotavljal neprekinjen dostop do varnih in stroškovno učinkovitih satelitskih komunikacijskih storitev po vsem svetu. Podpiral bo zaščito kritične infrastrukture, nadzor, zunanje ukrepanje, krizno upravljanje in druge storitve v podporo gospodarstvu, varnosti in obrambi držav članic. Prav tako bo zasebnemu sektorju omogočil zagotavljanje komercialnih storitev za ljudi in podjetja po Evropi, tudi na mrtvih komunikacijskih območjih. Sistem bo podpiral tudi povezljivost na geografskih območjih strateškega pomena, na primer v Afriki in na Arktiki.

Skupni stroški so ocenjeni na 6 milijard evrov, od tega bo EU programu v obdobju 2022–2027 prispevala 2,4 milijarde evrov. Razvoj nove infrastrukture naj bi zagotovil 17–24 milijard evrov bruto dodane vrednosti in nova delovna mesta ter pozitivno vplival na druge gospodarske sektorje.

V skupnem sporočilu o pristopu EU k upravljanju vesoljskega prometa pa se Komisija in visoki predstavnik EU Josep Borrell zavzemata za pripravo konkretnih pobud, vključno z operativnimi ukrepi in zakonodajo, da bi spodbudili varno, zanesljivo in trajnostno rabo vesolja ter hkrati ohranili strateško avtonomijo EU in konkurenčnost industrije.

Pristop EU zajema štiri vidike: oceno civilnih in vojaških zahtev in posledic upravljanja vesoljskega prometa za EU, krepitev tehnološke zmogljivosti za prepoznavanje in sledenje vesoljskih odpadkov in plovil, pripravo ustreznega normativnega in zakonodajnega okvira ter vzpostavitev mednarodnih partnerstev za upravljanje vesoljskega prometa in krepitev večstranskega sodelovanja.

Več:

Več informacij

Datum objave
15. februar 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji