Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. maj 2022Predstavništvo v Sloveniji

Krepitev obrambnih kapacitet EU

Evropska komisija in visoki predstavnik sta danes predstavila analizo vrzeli na področju naložb v obrambo ter predlagala ukrepe za okrepitev industrijske in tehnološke baze evropske obrambe.

Obramba EU

Države članice so napovedale povečanje obrambnih proračunov za skoraj 200 milijard evrov v prihodnjih letih. Kar zadeva vrzeli, je evropska obrambna industrija odvisna od določene ključne obrambne opreme, za katero evropska industrijska in tehnološka baza ne ponuja domačih rešitev, poleg tega pa je povpraševanje razdrobljeno. Na področju zmogljivosti pa je kratkoročno pomembno obnavljanje zalog, nadomestitev obstoječih sovjetskih sistemov ter krepitev sistemov zračne in raketne obrambe.

Komisija predlaga okrepitev evropskega obrambnega povpraševanja s skupnim načrtovanjem programov in javnimi naročili s poudarkom tudi na razvojni in proizvodni fazi. Ustanovila bo projektno skupino za javno naročanje, letos pa namerava predlagati še uredbo o evropskem programu za naložbe v obrambo, s katero bi države EU lahko vzpostavile konzorcije za obrambne zmogljivosti.

Dolgoročno je potrebna bolj strukturna organizacija povpraševanja na ravni EU. V ta namen Komisija predlaga skupno obrambno načrtovanje in javno naročanje. Za okrepljeno evropsko obrambno sodelovanje je potreben tudi trden akcijski načrt za okrepitev zmogljivosti evropske obrambne industrije.

Več:

Več informacij

Datum objave
18. maj 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji