Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice31. maj 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Krepitev pravic odraslih, ki potrebujejo zaščito

Evropska komisija je danes predlagala nova pravila za okrepitev pravic posameznikov, ki potrebujejo pravno podporo ali varstvo v čezmejnih primerih.

Krepitev pravic odraslih, ki potrebujejo zaščito

Predlagana uredba določa pristojnost sodišč in pravo, ki se uporablja, pogoje za učinkovanje tujega ukrepa ali pooblastil za zastopanje ter način sodelovanja organov. Med konkretnimi ukrepi so omogočanje digitalne komunikacije, uvedba evropskega potrdila o zastopanju, vzpostavitev medsebojno povezanih registrov ter spodbujanje tesnejšega sodelovanja med organi.

Vse večja mobilnost ljudi v EU prinaša izzive glede varstva ali podpore pri potovanju s posamezniki, ki zaradi invalidnosti ali osebne nezmožnosti ne morejo varovati svojih interesov, na primer zaradi s starostjo povezanih bolezni ali drugih zdravstvenih stanj, kot je koma. Take osebe ali njihovi zastopniki morajo upravljati premoženje ali nepremičnine v drugi državi, ob tem pa se lahko soočajo z zapletenimi in včasih nasprotujočimi si predpisi držav članic. Nova zakonodaja naj bi odpravila sedanje vrzeli in nedoslednosti pri pravnem varstvu odraslih v čezmejnih primerih.

Več:

Več informacij

Datum objave
31. maj 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji