Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Krepitev razvoja in proizvodnje terapevtikov proti COVID-19

Danes Evropska komisija gosti nov panevropski dogodek za navezovanje stikov, katerega namen je pospešiti in nadgraditi proizvodnjo terapevtikov proti COVID-19 v EU.

Press conference of Stella Kyriakides, European Commissioner, on an EU Strategy on COVID-19 therapeutics

Na dogodku je prisotnih 250 udeležencev vzdolž vrednostne verige, ki prihajajo iz 25 držav članic in tudi drugih držav.  

Dogodek, ki je del aktivnosti v okviru strategije za terapevtike proti COVID-19, je prav tako namenjen krepitvi udeležbe evropskih podjetij v vrednostni verigi terapevtikov proti COVID-19, sodelovanju med organizacijami in evropskimi podjetji ter pomoči pri načrtovanju proizvodnje.

»EU beleži dober napredek na področju cepljenja, saj je polno cepljenih že 50 % odraslih. Toda cepiva niso naš edini odziv na COVID-19. Zaradi ponovnega pojava primerov COVID-19 v zadnjih tednih, je razvoj terapevtikov pomemben bolj kot kdaj koli prej. Podjetja želim spodbuditi, da združijo moči pri razvoju in proizvodnji terapevtikov proti COVID-19 v EU. V okviru strategije za terapevtike proti COVID-19 smo že identificirali prvih pet najbolj obetavnih terapevtikov, pri čemer imamo cilj, da do oktobra letos odobrimo še dodatne tri. Zahvaljujoč dogodkom, kot je današnji, bi jih lahko kmalu imeli na razpolago še več,« je dejala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kiriakides.

Komisar Thierry Breton, pristojen za notranji trg, je dodal, da je Evropa v kratkem času zagotovila dovolj odmerkov cepiv za cepljenje 70 % odraslega prebivalstva, prav tako je postala največja proizvajalka cepiv mRna. Po njegovih besedah to ne bi bilo mogoče brez novih industrijskih partnerstev, zato je pomembno, da se s spodbujanjem sodelovanja zagotovi, da bo imela Evropa vodilno vlogo tudi pri razvoju zdravljenj proti COVID-19.

Več:

Več informacij

Datum objave
12. julij 2021