Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Krepitev sodelovanje z vzhodnim partnerstvom

Danes sta Evropska komisija in Visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko predstavila predlog, kako za prihodnja leta nadgraditi prednostne naloge v okviru sodelovanja z vzhodnim partnerstvom.

Press conference of Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the European Commission, on the Communication of the way forward in EU-Russia relations

Program temelji na petih dolgoročnih ciljih, pri čemer je v središču odpornost. V ta namen bo na voljo 2,3 milijarde evrov nepovratnih sredstev v okviru gospodarskega in naložbenega načrta, v kombinaciji z jamstvi, s katerimi bi lahko zbrali do 17 milijard evrov javnih in zasebnih naložb.

Cilj je povečati trgovino, rast in delovna mesta, vlagati v povezljivost, okrepiti demokratične institucije in vladavino prava, podpirati zeleni in digitalni prehod ter spodbujati družbe, ki so vključujoče in upoštevajo enakost spolov.

»Vzhodno partnerstvo ostaja še naprej pomemben del našega programa. V središču našega dela bo spodbujanje demokracije, dobrega upravljanja in vladavine prava, ki so ključnega pomena za doseganje pozitivnih in konkretnih rezultatov našega sodelovanja. To vključuje tudi Belorusijo, kjer želimo v okviru vzhodnega partnerstva še naprej podpirati ljudi,« je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik in podpredsednik Evropske komisije Josep Borrell.

Evropski komisar za soseščino in širitev Oliver Varhelyi je dodal, da bo novi program podprl gospodarsko in socialno okrevanje po pandemiji COVID-19, okrepil gospodarsko sodelovanje in gradil trgovinske poti med EU in partnerskimi državami.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
2. julij 2021