Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. april 2021

Kršitve pri ponujanju potrošniških kreditov na spletu

consumer_loans.jpg
© EU
Od 118 pregledanih spletnih strani, ki ponujajo potrošniške kredite na ravni EU, jih več kot tretjina (36 %) potencialno krši zakonodajo EU o varstvu potrošnikov.

To izhaja iz danes objavljenega poročila, ki ga Komisija pripravila skupaj z nacionalnimi organi za varstvo potrošnikov z namenom preveriti ponudbe naprav, kot so tablični računalniki ali pametni telefoni, in preveriti, ali trgovci izpolnjujejo pravila EU o varstvu potrošnikov glede standardnih informacij na področju spletnega oglaševanja potrošniških kreditov.

Ugotovljeno je bilo, da so ali manjkale ali bile nejasne ključne informacije, kot so stroški kredita, obrestne mere ali obstoj obveznega zavarovanja. Poleg tega na spletnih straneh ni bilo vedno navedeno, ali so obstajali izredni ukrepi v zvezi s COVID-19, ki vplivajo na potrošniške kredite, kot je možnost, da se za predplačila zahteva rok odplačevanja.

»Na spletu uspevajo hitre kreditne rešitve. Čeprav je to priročno za potrošnike, vidimo, da približno tretjina teh ponudb potrošnikov ne obvešča ustrezno. Pravica do obveščenosti je postala še pomembnejša, tudi zaradi krize zaradi COVID-19. V skladu s pravom EU imajo potrošniki pravico do celovitih in jasnih informacij o stroških in pogojih pogodb,« je pojasnil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Komisija v okviru nove agende za potrošnike pripravlja revizijo direktive o potrošniških kreditih, ki je bila ocenjena novembra 2020.

 

Več informacij

Datum objave
16. april 2021