Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Poziv letalskim prevoznikom, da izboljšajo obravnavanje odpovedi letov

Evropska komisija je skupaj nacionalnimi organi za varstvo potrošnikov pozvala letalske prevoznike, da izboljšajo obravnavanje odpovedi letov v kontekstu pandemije COVID-19.

Symbolic - Travel

Letalski prevozniki, ki poslujejo v EU so pozvani, da na podlagi seznama ukrepov, ki sta ga pripravili Evropska komisija in mreža CPC, izboljšajo svoje ravnanje.

»S strani potrošnikov smo prejeli veliko pritožb, hkrati pa smo tesno sodelovali z letalskimi prevozniki, da bi razumeli, kje in zakaj obstajajo pomanjkljivosti. Letalske družbe morajo spoštovati pravice potrošnikov v primeru odpovedi letov. Danes pozivamo k oblikovanju enostavnih rešitev, ki bodo potrošnikom, po obdobju velikih pretresov, dale varnost,« je dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Evropska komisarka za promet Adina Vălean je dodala, da je v teku ocenjevanje zakonodajnih možnosti za izboljšanje zaščite potrošnikov pred prihodnjimi krizami, kar je predvideno v strategiji za trajnostno in pametno mobilnost.

Letalski prevozniki, ki delujejo v EU morajo spoštovati potrošniško pravo EU, kar med drugim zajema pregledno komuniciranje in proaktivno informiranje potrošnikov o njihovih pravicah. Predvsem morajo ponuditi izbiro med povračilom in vavčerjem ter potnike obvestiti, da imajo kadar koli možnost, da vavčerje zamenjajo za denar. Večina letalskih prevoznikov, ki so bili vključeni v raziskavo, potnikom ni povrnilo stroške v roku sedmih dni, kot to nalaga pravo EU. Sedaj morajo poskrbeti, da bo to upoštevano pri vseh novih rezervacijah letov, ne glede ali so rezervacije sklenjene neposredno ali prek posrednikov, ter najpozneje do 1. septembra letos urediti zaostanke pri še nerešenih povračilih.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
28. junij 2021