Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. december 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Letno poročilo o uporabi Listine Evropske unije o temeljnih pravicah

Evropska komisija je danes objavila letno poročilo o uporabi Listine Evropske unije o temeljnih pravicah

Justice

Poročilo se osredotoča na učinkovito pravno varstvo in dostop do pravnega varstva v skladu s strategijo iz leta 2020 za okrepitev uporabe Listine o temeljnih pravicah v EU. Vsebuje pregled ustrezne zakonodaje EU in nedavnega razvoja na zadevnem področju ter podrobno opisuje celovit pravni okvir, ki ga je EU vzpostavila, da bi omogočila pravično reševanje pravnih težav prek pravnih in pravosodnih služb.

Politike, opisane v poročilu, segajo od prizadevanj za digitalizacijo pravosodnega sistema do zaščite žrtev kaznivih dejanj ali diskriminacije, krepitve pravic potrošnikov in varstva pravic osumljenih ali obdolženih oseb v kazenskih postopkih ter vključujejo področja, kot so varstvo okolja, urejanje spletnih vsebin in varstvo podatkov. 

»Kot smo videli, naša strategija za okrepitev uporabe Listine deluje. Do zdaj je 23 držav članic določilo kontaktno točko za spodbujanje sodelovanja in učinkovite uporabe Listine. Druge institucije EU in države članice spodbujam, naj ugotovitve iz poročila uporabijo za preučitev, kako bi lahko zagotovili učinkovito pravno varstvo za vse, ne da bi bil kdo zapostavljen,« je pojasnil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
4. december 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji