Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. september 2021

Leto 2020 je bilo zahtevno, a uspešno leto za trgovino EU z agroživilskimi proizvodi

Leto 2020 je pomenilo še eno izboljšanje vodilnega položaja EU med največjimi izvoznicami agroživilskih proizvodov na svetu. Kar zadeva uvoz, pa je EU po danes objavljenem poročilu postala 3. največja uvoznica za Združenimi državami in Kitajsko.

Leto 2020 je pomenilo še eno izboljšanje vodilnega položaja EU med največjimi izvoznicami agroživilskih proizvodov na svetu. Kar zadeva uvoz, pa je EU po danes objavljenem poročilu postala 3. največja uvoznica za Združenimi državami in Kitajsko.

Leto 2020 je bilo izjemno zahtevno, a uspešno leto za trgovino EU z agroživilskimi proizvodi, ki je dosegla skupno vrednost 306 milijard evrov: 184 milijard evrov od izvoza in 122 milijard evrov od uvoza. Oboje predstavlja rahel porast v primerjavi z letom 2019, in sicer za 1,4 % pri izvozu ter za 0,5 % pri uvozu.

Mednarodna trgovina je imela ključno vlogo pri blaženju uničujočih gospodarskih posledic pandemije COVID-19 in se je izkazala za osrednje orodje za krepitev odpornosti. EU je največji trgovinski blok, njen položaj v svetovni trgovini pa je podprt s široko mrežo sporazumov o prosti trgovini.

Komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je dejal: »Spodbujanje odprte in pravične trgovine je politična prednostna naloga Evropske komisije, ki zelo koristi našim kmetom. Uspeh trgovine s kmetijskimi proizvodi je jasno povezan s skupno kmetijsko politiko, ki podpira konkurenčnost in inovacije, pa tudi z odličnim slovesom naših proizvodov, ki so varni, trajnostno proizvedeni, hranljivi in visokokakovostni.«

Več:

Več informacij

Datum objave
8. september 2021