Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. avgust 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Logotip organizacij za podatkovni altruizem

Evropska komisija je danes v okviru izvajanja akta o upravljanju podatkov uvedlaskupne logotipe, da bi deležnikom pomagala zlahka prepoznati ponudnike storitev posredovanja podatkov in organizacije za podatkovni altruizem, priznane v Uniji.

Stilizirani podatki v obliki oblaka

Ti ponudniki storitev in organizacije bodo imetnike podatkov (posameznike ali podjetja) povezali z uporabniki podatkov.  

Storitve posredovanja podatkov in organizacije za altruizem, ki izpolnjujejo pogoje iz akta in se odločijo za uporabo logotipov, jih bodo morale jasno prikazati v vsaki spletni in nespletni objavi.   

Uporaba teh logotipov na ravni EU bo razlikovala med priznanimi storitvami in drugimi storitvami, kar bo prispevalo k preglednosti na podatkovnem trgu.  

Logotip organizacij za podatkovni altruizem, priznanih v EU, mora spremljati koda QR s povezavo na javni register EU teh organizacij. Register bo dostopen od 24. septembra letos.  

Logotipi so bili sprejeti z izvedbeno uredbo in bodo registrirani kot blagovne znamke, da bi jih zaščitili pred zlorabo.  

Podatki so močan vir, ki lahko spodbudi inovacije v vseh evropskih industrijskih ekosistemih. Namen akta o upravljanju podatkov je povečati razpoložljivost podatkov s povečanjem zaupanja v souporabo podatkov in premagovanjem tehničnih ovir.

Več:

Več informacij

Datum objave
9. avgust 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji