Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Prva obveznica instrumenta NextGenerationEU na Luksemburški borzi (LuxSE)

Luksemburška borza (LuxSE) je včeraj na borzo uvrstila prvo obveznico, ki jo je Evropska komisija izdala v okviru instrumenta NextGenerationEU.

The banner 'NextGenerationEU' on the front of the Berlaymont building

Desetletna obveznica v višini 20 milijard evrov je največja transakcija posamezne tranše, ki jo je doslej izdala EU.

»Veliko zanimanje svetovnih investitorjev kaže, da bo EU, z izdajami obveznic v okviru instrumenta NextGenerationEU, postala ključni akter na trgih dolžniškega kapitala oziroma pri izdaji likvidnih, visoko ocenjenih dolžniških instrumentov domačim in mednarodnim vlagateljem. Naše izdaje obveznic bodo prav tako okrepile mednarodno vlogo evra. Dobri uvodni rezultati so glas zaupanja v EU kot izdajateljico in njeno sposobnost, da zagotovi rezultate v korist svojih državljanov, tudi v času kriz velikih razsežnosti, kot je trenutna pandemija COVID-19. Denar v okviru NextGenerationEU ni le denar za obnovo, ampak tudi za preoblikovanje,» je izpostavil evropski komisar za proračun in upravo Johannes Hahn.

Povpraševanje investitorjev je preseglo znesek 142 milijard evrov, pri čemer je bilo 87 % poslov sklenjenih z evropskimi vlagatelji, 10 % z azijskimi in 3 % z ameriškimi vlagatelji. Že v lanskem letu sta Evropska komisija in Luksemburška borza na borzo uvrstili prvo socialno obveznico, izdano v okviru instrumenta EU SURE.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
23. junij 2021