Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. avgust 2022Predstavništvo v Sloveniji

Mednarodna obsodba Rusije zaradi kršitve letalskih pravil in sankcij EU

Evropska komisija pozdravlja odločitev Mednarodne organizacije civilnega letalstva agencije ZN, pristojne za urejanje zračnega prometa, ki je Rusko federacijo pozvala, naj preneha kršiti medn. letalska pravila, da se ohrani varno civilono letalstvo.

Coronavirus - Delivery of medical equipment in India

Evropska komisija pozdravlja odločitev Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO) agencije ZN, pristojne za urejanje zračnega prometa, ki je Rusko federacijo pozvala, naj nemudoma preneha kršiti mednarodna letalska pravila, da se ohrani varnost in varovanje civilnega letalstva.

Odločitev ICAO se nanaša na vdor v zračni prostor Ukrajine v okviru vojne agresije ter na namerno in stalno kršenje več varnostnih zahtev, s čimer poskuša ruska vlada obiti sankcije EU. Rusija na primer izvaja nezakonito dvojno registracijo zrakoplovov, odtujenih lizinškim družbam, ruskim letalskim prevoznikom pa dovoli, da te zrakoplove uporabljajo na mednarodnih zračnih poteh brez veljavnega spričevala o plovnosti, ki je nujno potrebno varnostno spričevalo

»Za varnost potnikov in posadke je izjemno pomembno, da vse države branijo sistem, ki temelji na mednarodnih letalskih pravilih. Rusija še naprej krši temeljna pravila za mednarodni letalski prevoz in svojim letalskim prevoznikom še naprej daje navodila, naj ne spoštujejo teh pravil. Pozdravljam jasno obsodbo, s katero je Svet ICAO pokazal, kakšno težo ima ravnanje Rusije,« je poudarila evropska komisarka za promet Adina Vălean.

Visoki predstavnik in podpredsednik Josep Borrell je dodal: »Poleg vseh drugih naših ukrepov je namen sankcij EU ustaviti nepremišljeno in nečloveško invazijo Rusije na Ukrajino. V zvezi s tem pozdravljam poročilo ICAO, ki kaže na še en primer očitnega nespoštovanja mednarodnih pravil in standardov s strani Rusije, ki ogroža življenja ljudi, vključno z ruskimi državljani.«

ICAO je svojih 193 držav članic včeraj obvestila o očitnem nespoštovanju ključnega mednarodnega prava na področju letalstva s strani Rusije in bo to vprašanje obravnavala na svoji naslednji generalni skupščini, ki bo potekala od 27. septembra do 7. oktobra letos.

Več:

Več informacij

Datum objave
4. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji