Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. maj 2023Predstavništvo v Sloveniji

Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji, bifobiji in interfobiji

Evropska komisija danes obeležuje mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji, bifobiji in interfobiji (IDAHOT).

Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji, bifobiji in interfobiji

Evropska komisija danes obeležuje mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji, bifobiji in interfobiji (IDAHOT), ki je namenjen ozaveščanju o diskriminaciji in nasilju, s katerima se soočajo lezbijke, geji, biseksualne, transspolne, nebinarne, interspolne in queer (LGBTIQ) osebe v Evropi in po svetu.

Podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová je ob tem povedala, da bi moralo biti vsem v EU omogočeno, da v javnosti svobodno in varno izražajo svojo nagnjenost in da so brez občutka ogroženosti to, kar so. Vendar to še vedno ne velja za skupnost LGBTIQ, katere člani in članice še vedno doživljajo fizično nasilje in verbalne napade. Evropska komisija odločno nasprotuje takšnemu nasilju ter se zavzema za enakost in varnost vseh brez predsodkov in omejitev. 

Komisija v nedavnem poročilu o izvajanju strategije za enakost LGBTIQ za obdobje 2020–2025 ugotavlja, da strategija prispeva k večjemu zanimanju držav članic EU za politike enakosti LGBTIQ oseb, saj so bili vzpostavljeni novi forumi za dialog. Strategija je pripomogla tudi k vključevanju vprašanja enakosti oseb LGBTIQ v politike, zakonodajo in programe financiranja EU. Sredstva EU je prejelo več kot 100 projektov za spodbujanje enakosti LGBTIQ oseb. 

Več:

Več informacij

Datum objave
17. maj 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji